Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Γιατί δεν πρέπει να «κόβουμε» το φτέρνισμα;


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, όταν νιώθουν το φτέρνισμα να έρχεται και βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, προσπαθούν να το σταματήσουν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φτέρνισμα είναι μια φυσιολογική και ομαλή λειτουργία, και η προσπάθεια ανακοπής του μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον οργανισμό.

Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Αρκάνσας διαπίστωσε ότι όταν φτερνίζεται κάποιος, εκτοξεύονται 100.000 μικρόβια από τη ρινική οδό με ταχύτητα πάνω από 100χλμ/ώρα. Κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, όλη η πίεση του αέρα που έχει δημιουργηθεί στους πνεύμονές βρίσκει “διέξοδο” από τη μύτη.

Όταν μπλοκάρει κανείς τη διαδρομή διαφυγής του αέρα, πιέζοντας τη μύτη ή το στόμα, ωθεί τον αέρα στα αυτιά.

Αυτός ο συμπιεσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού, όπως ρήξη τυμπάνου, ενώ μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε απώλεια ακοής ή παρατεταμένη ζάλη.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο δρ. Aliison Catlett Woodal, ο συμπιεσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια.

Άλλες πιθανές επιπτώσεις είναι ο τραυματισμός του διαφράγματος της μύτης, καθώς και η ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, λόγω ρήξης των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Ένα ιδιαίτερα έντονο φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον αυχένα ή, για κάποιον που πρόσφατα έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη μύτη, μπορεί να διοχετεύσει αέρα στον χώρο γύρω από τα μάτια και να τα ωθήσει προς τα έξω.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις και άτομα με παράγοντες κινδύνου, η εμπόδιση ενός έντονου φτερνίσματος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να φτερνιστεί ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.
Το φτέρνισμα είναι φυσιολογική και ομαλή λειτουργία του οργανισμού για τον καθαρισμό των αεραγωγών της μύτης από σκόνη, βλέννα κ.λπ.

Ακόμα και σε δημόσιο χώρο το φτέρνισμα επιτρέπεται αρκεί το στόμα και η μύτη να καλύπτονται με χαρτομάντιλο ή με το χέρι.

Σίγουρα θα ακουστεί ο θόρυβος, αλλά θα προστατευτούν οι γύρω από τα σταγονίδια που μπορεί να μεταδώσουν ιούς και μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου